28.7.08

KRILA ARMIJE 24.februara 1988






UMJESTO CRVENIH KARANFILA

U smiraj dana proljepsa se korzo u Rajlovcu. Jedna gitara uz jedan avion i jedna mladost razdragana. Eto formule za radost, za drugarstvo, za ljubav. Onu otvorenu- prema ljepotama neba i onu skrivenu zbog koje se crveno lice "maskira" plavim i smedjim cupercima.
A ljepota i ogroman plus za drugarstvo pripada "plavim" djevojkama- ucenicama Vojne skole strucnih radnika za vazduhoplovna zanimanja.
Ljiljana N., Niksicanka, uskoro ce postati laborant za avionsko gorivo. Kaze da je u Rajlovac dosla iz ljubavi prema ljepotama neba. I dodaje: ta ljubav neprekidno raste... Nada B. je rodom iz Sombora i tvrdi da je drugarstvo dovoljan razlog da zauvijek pripadne "plavom esalonu". Odlicna odbojkasica Sonja A. je iz Berova, a posao ce joj biti odrzavanje pilotske opreme. Sarajka Dzenita H. vrijedno izucava radare i uskoro ce se uvrstiti medju nebeske granicare. Milka Z., po rijecima njenih drugarica, ozbiljno konkurise za naj-drugaricu. Skoluje se za avio-tapetarku, a kaze da ne razmislja o tome gdje ce raditi, jer "nebo je nas zajednicki zavicaj". Zijavera G. iz Titovog Velesa, uskoro kvalifikovani avio-strugar, radosna je sto se skoluje u sredini u kojoj su vrhunska prakticna znanja imperativ. I njena drugarica " po zanatu" Gorana P. iz Futoga prica nam o ucenju od jutra do povecerja, ali i o slobodnim trenucima u kojima vrijedne ruke djevojacke pletu salove za- e, necemo reci za koga!
Koliko je ova jedinstvena skola privlacna za ucenike neka potvrdi primjer odlicne ucenice Blazenke K. iz Skoplja. Blazenka je najprije konkurisala i bila uvjerena 100 posto da ce uspjeti. A kad je dobila obavjestenje da je odbijena, shvatila je da ce joj zivot bez plavog radnickog kombinezona biti prazan. Naravno, bila je uporna, sacekala novu sansu i sada srecna vazduhoplovka, sa peticom u djackoj knjizici.
Sirije V. iz Kosovske Kamenice skoluje se za avio-elektro-mehanicara kao i Natasa K. iz Maribora. Ove dvije 18-godisnje djevojke pratili smo iz prikrajka kako uce da otpjevaju i slovenacku i albansku pjesmu. Lica su im se zarumenjela kad su nas primjetile, a rjecitija Sirije prva se snasla: "Isla sam na radne akcije, upoznala drugarice i drugove iz cijele nase domovine i pozeljela da stupim u plavi stroj. Nasu skolu dozivljavam upravo kao radnu akciju, puno se radi, uci i raduje, a svi smo jednaki i odlicni drugovi.
Amela H. iz Konjica nekoliko godina pjevala je u onom divnom horu "Djevojke sa Neretve". Danas uci za opticara i pjeva u Reprezentativnom horu RV i PVO. Vesna S.(djevojka sa naslovne strane) jedina je iz ove plave cete djevojacke jedrilicarka. Sanjala je - kaze- svoja krila, a uskoro ce lasirati. Kristijana H. je djetinjstvo provela u Lori i vjeruje da ju je plavetnilo Jadrana usmjerilo prema plaveznilu neba. Aleksandra B. iz Dobrinjaca kraj Rume prica nam kako je jedna jabuka najsladja kada se izdjeli na dvadeset i neku krisku. A kapetan Milutin K. zakljucuje: "Nema sta, one su djevojke za supersonicne brzine i visine.










10 comments:

Anonymous said...

Vesna, gde je naslovna strana ?

Dado 3 kl. said...

A DI SI OVO NAŠLA

Vesna S. said...

Bice jos slika, drugi put!

Željko Krišto said...

Svaka čast na slikama...

TanjaT said...

Blazenka i Sonja... i osmesi na licu...divno...Gde je Bagi sada, da li neko zna?

Miroslav Stipic said...

Vesna!
Je li to onaj broj magazina na cijoj naslovnici je tvoja lijepa faca?
Cao

Anonymous said...

Zato je i prozivam da objavi naslovnu stranu.

Miroslav Stipic said...

Vesna je skromna pa cu to ja uciniti u narednih par dana.
Rikno mi racunar pa se dovijam bar poruku poslati.
Adio

Unknown said...

Moja prijateljica Vladanka Jovanovic iz Bjeljine je 1986-88 pohadjala srednju vojnu skolu u Rajlovcu. Poslednji put kad smo se cule bila je u Americi na floridi i prezivala sa Jovanovic-Vladic. Da li je iko od devojaka koje su sa njom isle u skolu jos uvek u kontaktu sa njom?

Jasmina

Vesna S. said...

Jasmina, ja sam se vidjela sa Vladankom prosle sedmice u Kaliforniji. Javi mi se na
kokette13@gmail.com Vesna

PLAVO VEČE - Connecting People!

Ako želite da pronadjete prijatelje iz Rajlovca ili da Vas neko pronade, potrebno je da se prijavite. Zato je potrebno da istinitim podacima ispunite ovaj obrazac i da ga pošaljete. Ovi podaci nece biti zloupotrebljeni i javno objavljeni! Obavezna polja (*)

Bio/la sam... *
Ime i prezime *
Skola



Klasa
Vod / Odelenje
Grad i Drzava (gde zivim sada) *
Telefon (po zelji)
E-mail *
Poruka
Saznao/la sam za blog...
Ako me neko trazi...